Buikklachten

Last hebben van je buik, buikpijn of buikkramp is erg vervelend. Ook het hebben van te harde ontlasting (obstipatie) of diarree is een nare klacht voor kinderen. Hieronder staat beschreven bij welke klachten aanpassing van de voeding verbetering zal geven.

kinder-dietist lactose en fructose

OBSTIPATIE

We spreken van obstipatie als en kind minder dan 3x per week ontlasting heeft en als deze ontlasting te hard is (keuteltjes) en pijnklachten geeft. Ook komt het voor dat het kind afwisselend geen of juist extreem veel ontlasting heeft die dan gemengd kan zijn: dun met harde keutels erdoor. Hierdoor kunnen kinderen moeite hebben om zindelijk te worden/blijven.
De arts of kinderarts zal vaak medicatie voorschrijven om de darmwerking te bevorderen en de ontlasting zacht te houden.
Kinderen die obstipatie hebben gaan vaak slecht eten doordat ze last van hun buik hebben. Hierdoor bevat hun voeding vaak te weinig vezels en vocht. De kinderdietist zal de samenstelling van de voeding nagaan en adviezen geven hoe deze zo kan worden aangepast dat de werking van de darmen wordt bevorderd.

KINDEREN MET PDS

PDS : Prikkelbaar Darm Syndroom. Hierbij heeft het kind vaak buikpijn en soms diarree klachten. De darm wordt snel geprikkeld zowel door voeding als door externe factoren zoals spanning. Doordat er vaak al langere tijd buikpijnklachten zijn is het kind (en de ouders) vaak voedingsmiddelen gaan mijden. Dit kan tot gevolg hebben dat de voeding te eenzijdig is geworden of dat deze te weinig vezels is gaan bevatten.
De kinderdietist kan helpen om tot een gezonde volwaardige voeding te komen die zo min mogelijk klachten geeft.

LACTOSE-INTOLERANTIE

Lactose is een ander woord voor melksuiker. Lactose komt voor in melk en melkproducten. Alleen de Hollandse gele harde kaas is lactosevrij omdat bij het proces van het maken van deze kaas de lactose achterblijft.
Lactose wordt in onze darm verteerd door het enzym lactase. Wanneer er te weinig of geen lactase is kan de lactose niet verteerd worden en komt het in de dikke darm terecht en gaat daar klachten veroorzaken zoals winderigheid, diarree (vaak wat zuur) of juist obstipatie en buikpijn.
De kinderdietist gaat na waarom er geen lactose wordt verdragen en zal adviezen geven om de voeding zo aan te passen dat deze maar weinig of geen lactose bevat. Omdat melkproducten een belangrijke rol spelen in onze voeding en belangrijke voedingsstoffen leveren zoals kalk en vit B2 en vit D is het niet verstandig om deze zomaar weg te laten. De kinderdietist adviseert over goede vervanging hiervoor.
Lactose intolerantie is lang niet altijd blijvend. Daarom zal de kinderdietist ook t.z.t. nagaan hoeveel lactose de voeding weer kan bevatten.

FRUCTOSE INTOLERANTIE

Fructose is vruchtensuiker. Het komt voor in fruit en vruchtensappen. Maar het is ook een onderdeel van onze riet of bietsuiker en komt dus voor in alle suikerbevattende voedingsmiddelen en dranken. Fructose wordt normaal in de dunne darm opgenomen. Maar soms is de opname hiervan verstoord. Je krijgt dan dezelfde klachten als bij lactose intolerantie: zoals winderigheid, diarree (vaak wat zuur) of juist obstipatie en buikpijn.
Wanneer je fructose intolerantie hebt helpt het om een een tijdje geen of weinig fructose te gebruiken. De kinderdietist kan je helpen om je voeding zo samen te stellen dat er minder of geen klachten meer zijn. Net zo als lactose intolerantie is fructose intolerantie vaak niet blijvend en zal de kinderdietist na verloop van tijd nagaan hoeveel fructose de voeding weer kan bevatten.

PEUTERDIARREE

Peuters met peuterdiarree hebben meerdere keren per dag dunne ontlasting. Dit wordt vaak in de loop van de dag erger. De peuter zelf heeft doorgaans hier weinig klachten van soms even wat buikpijn die snel weer over is en soms wat last van kapotte billen. De peuter groeit wel goed.
Het darmkanaal van een peuter is nog kort in verhouding tot dat van volwassenen terwijl ze wel dezelfde voeding gebruiken. Wanneer de darmmotoriek (hoe snel voeding voortbeweegt in de darm) snel is, is er te weinig tijd om in de dikke darm voldoende vocht te onttrekken en steviger ontlasting te vormen.
De kinderdietist zal bekijken of de voeding van de peuter wel voldoende vet en vezels bevat en niet teveel suikers. Ze zal adviezen geven om de voeding aan te passen waardoor er minder klachten zijn.

COELIAKIE

Wanneer je Coeliakie hebt verdraag je geen gluten. Voedingsmiddelen met gluten zorgen ervoor dat bij mensen met Coeliakie het darmslijmvlies wordt beschadigd en daardoor kan de darm zijn werk niet meer goed doen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst (gort), spelt, Khorasan tarwe (kamut). En in haver zonder glutenvrij logo. Het zit ook in producten die hiervan zijn gemaakt. Zoals brood, pizza, pasta, koekjes , cake, taart. Maar het zit ook in veel andere producten. De klachten van Coeliakie zijn heel divers: buikpijn, misselijkheid, niet goed groeien, ijzer tekort, diarree klachten of juist obstipatie. De diagnose Coeliakie wordt door een arts of kinderarts gesteld. Hiervoor is altijd bloedonderzoek en eventueel een darmbiopsie (bekijken van een stukje darmslijmvlies) nodig. Er mag niet met het glutenvrijdieet gestart worden voordat de diagnose is bevestigd.  De enige behandeling voor Coeliakie is het volgen van een glutenvrijdieet. De kinderdietist geeft advies hoe een gezonde glutenvrije voeding eruit ziet. En helpt het kind en de ouders om goede glutenvrije- informatie en glutenvrijeproducten te vinden.