Gezond eten voor kinderen

Wat is gezond eten?

Je hoort vaak: dit is gezond en dat is ongezond om te eten. Er wordt van heel veel voedingsmiddelen gezegd dat ze ongezond of gezond zijn. Bijvoorbeeld: fruit is gezond en margarine is vet en dat is dus ongezond. Maar klopt dat ook? Wat is nu gezond eten? En waarom hoor je toch zoveel verschillende meningen over gezond eten?
Dit komt omdat de vraag wat nu gezond of ongezond eten is niet zo makkelijk te beantwoorden is. We hebben om gezond te blijven heel veel verschillende voedingsstoffen zoals eiwit, vetten en koolhydraten nodig maar ook veel verschillende vitaminen en mineralen.

Al deze verschillende stoffen zitten in verschillende voedingsmiddelen. Er is dus niet 1 voedingsmiddel dat alles bevat. Je moet je voeding zo samenstellen dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt.

Een hulpmiddel voor het samenstellen van een gezonde voeding is de schijf van 5:

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken vol goede producten om uit te kiezen. Kies elke dag genoeg uit elk vak en varieer daarbij volop, dan krijgt je lijf wat het nodig heeft.

Dit zijn de vakken uit de Schijf van Vijf:

Schijf-van-Vijf

  1. Groenten en Fruit  Dit vak bestaat uit zowel groente als fruit. Deze leveren andere goede stoffen en je hebt ze dus allebei nodig om gezond te zijn en te blijven. Groente en fruit bevatten veel verschillende vitaminen die we nodig hebben. Je hebt zowel groente als fruit nodig in een gezonde voeding.
  2. Smeer- en bereidingsvetten Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E.  Die hebben we ook nodig. Vetten leveren ons ook energie.Vet is een best complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet.
  3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel leveren ons eiwit. Eiwitten hebben we nodig om ons lichaam op te bouwen en om te kunnen groeien maar ook om onze huid te laten genezen als we een wondje hebben. Zuivel levert ons ook kalk (calcium) wat we nodig hebben voor sterke botten en vit D. Vlees en vleesvervangers leveren ons ijzer.
  4. Brood, graanproducten en aardappelen bevatten allemaal veel koolhydraten en leveren ons energie en ze bevatten vitaminen en ijzer. Daarnaast leveren graanproducten veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Ook aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.
  5. Vocht. Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je netjes op temperatuur. Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Voldoende drinken is belangrijk om je lichaam goed te laten werken. Ook je darmen hebben genoeg vocht nodig om al je voedsel goed te kunnen verwerken.
gezonde voeding kind

GEZONDE VOEDING staat aan de basis van een goede gezondheid en goede groei van een kind. Dit is niet altijd even eenvoudig te bereiken. Er kunnen lichamelijke klachten zijn waardoor een kind voedingsmiddelen niet verdraagt of waardoor het kind moeite heeft om voldoende te eten.
Soms eet een kind teveel, te eenzijdig of juist te weinig.
Ook de ruime keuze in voedingsmiddelen, al dan niet met een gezondheidsclaim, maakt het niet eenvoudig om als ouder de juiste voeding samen te stellen voor je kind. De kinder-diëtist geeft antwoord op vragen over de voeding van je kind.