De Kinderdietist

WAT IS EEN KINDERDIETIST?

Een dietist is iemand die alles heeft geleerd over gezonde voeding en over voeding voor mensen die doordat ze ziek zijn anders moeten eten. Een dietist heeft hiervoor 4 jaar gestudeerd aan de HBO opleiding voor Voeding en Dietetiek.
Een kinderdietist heeft dezelfde opleiding gedaan en heeft hierna nog meer geleerd over de juiste voeding voor (zieke) kinderen. Een kinderdietist zal altijd aan jou en je ouders uitleggen waarom je bepaalde voedingsmiddelen beter wel of juist niet moet eten.

WAAROM GA JE NAAR EEN KINDERDIETIST?

De redenen om naar een kinder-dietist te gaan kunnen heel verschillend zijn.
De meest bekende reden is als je overgewicht hebt (te zwaar bent). De kinder-dietist kan dan aan jou en je ouders leren hoe je een gezonde voeding waarbij je niet zwaarder wordt (maar wel in de lengte groeit)kan gebruiken of een gezonde voeding waarbij je wat gewicht kan verliezen er uitziet. En ze kan jullie leren om deze gezonde voedingsgewoonten in jullie gezin toe te passen. Ze zal jou (en je ouders) motiveren en stimuleren om de veranderingen die nodig zijn vol te houden.

Maar een kinder-dietist kan je ook helpen bij andere klachten of vragen zoals:

Voedingsproblemen en eetproblemen

WANNEER JE MOEITE HEBT MET ETEN

Zoals heel veel dingen niet lusten of niet lekker vinden of maar weinig kunnen eten. Vaak maken je ouders zich zorgen of je wel gezond kan blijven en groeien als je zo weinig lust. En de maaltijden zijn niet altijd gezellig omdat jij moeite hebt om bepaalde voedingsmiddelen te eten. De kinderdietist zal met je bespreken wat je wel /niet lekker vind. Ook bekijkt de kinder-dietist of je voeding wel voldoende voedingsstoffen bevat om gezond blijven. Vervolgens wordt er een plan gemaakt hoe je op een prettige manier kan leren om meer dingen te gaan proeven en eten.

WANNEER JE EEN HANDICAP OF BEPERKING HEBT

Wanneer je een handicap of beperking hebt waardoor het eten of drinken moeilijker is. Wanneer het lastig voor je is om goed te kauwen of te slikken kost eten en drinken vaak veel tijd en energie. Het wordt dan minder leuk om te eten of te drinken. En daardoor is je gewicht soms te laag, voel je je minder fit en heb je minder spierkracht. De kinderdietist kan nagaan welke voeding het prettigste is en kan adviezen geven om de voeding zo aan te passen dat het makkelijker gaat waardoor het plezieriger is om te eten/drinken. Ook gaat de kinderdietist na of je wel voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt. Zonodig past ze de voeding aan of zal er geadviseerd worden om extra vitaminen te gebruiken. De kinderdietist kan hierbij samenwerken met de logopedist. Ook is het mogelijk dat zij bij je op huisbezoek komt om te bekijken hoe het gaat met eten en drinken.

kinder-dietist groei en gewicht

Bij intensieve sport

WANNEER JE VEEL SPORT

Wanneer je veel sport gebruikt je lichaam meer brandstof (Kcal). Net zoals een auto die harder rijdt, die gebruikt ook meer brandstof ( benzine).Ook heeft je lichaam meer voedingsstoffen nodig om sterkere spieren te kunnen opbouwen als je veel traint. Wanneer je veel traint maar te weinig eet heeft jouw lichaam niet genoeg bouwstoffen om sterkere spieren te maken en heeft je training geen positief effect op je spierkracht en conditie. Dat is erg jammer van de trainingsinspanning die je doet: je wordt er niet sneller, sterker of beter door. De kinder-dietist kan berekenen hoeveel Kcal en voedingsstoffen je lichaam nodig heeft en zal samen met je bekijken hoe je je voeding het beste kan aanpassen.

Als je vaak last van je buik hebt

OBSTIPATIE (moeilijk kunnen poepen)

Dit is een heel vervelende klacht waarbij je vaak buikpijn hebt en je slechter gaat eten omdat je je niet lekker voelt. Je krijgt vaak medicijnen van de dokter. De kinderdietist geeft je adviezen hoe je je voeding kan aanpassen zodat je darmen beter kunnen gaan werken.

LACTOSE INTOLERANTIE (geen melksuiker kunnen verdragen)

Wanneer je melkproducten gebruikt geeft dit buik klachten en soms ook diarree klachten (dunne poep) of juist obstipatie. Je moet dat de hoeveelheid melkproducten in je voeding verminderen of soms de melkproducten helemaal weglaten. De kinder-dietist bepaalt hoe streng je hierin moet zijn. En de kinderdietist geeft je advies hoe je je lactosebeperkte voeding nog wel voldoende kalk en vitamines kan laten bevatten.

FRUCTOSE INTOLERANTIE (geen vruchtensuiker kunnen verdragen)

Dit geeft dezelfde klachten als bij lactose intolerantie. Alleen nu moet je het gebruik van suiker en vruchtensuiker (fruit en vruchtensappen) verminderen of achterwege laten. De kinderdietist bepaald hoeveel je moet weglaten om geen klachten meer te hebben. En ze geeft je adviezen hoe je je fructosebeperkte voeding wel voldoende Kcal (energie) en vitamines kan laten bevatten.

COELIAKI (geen gluten kunnen verdragen)

Dit is een eiwit dat in veel granen zoals tarwe, gerst en rogge voorkomt. Alleen de (kinder)arts kan de diagnose Coeliakie stellen.
Wanneer je Coeliakie hebt moet je je hele leven een glutenvrije voeding gebruiken en dan voel je je helemaal fit. Een glutenvrij dieet is (vooral in het begin) best ingewikkeld en de kinder-dietist zal jou en je ouders leren waar je op moet letten en hoe een gezonde glutenvrije voeding eruit ziet.

CHRONISCHE DIARREE KLACHTEN (altijd te dunne poep)

Hierbij zal de dokter eerst uitzoeken of je niet een ziekte hebt waardoor dit komt. Wanneer dit niet zo is kan de kinder dietist je helpen om je voeding zo aan te passen dat je minder of geen klachten meer hebt.

Wanneer je vragen hebt over je gewicht en groei

OVERGEWICHT

Wanneer je meer weegt dan bij je lengte past heb je overgewicht. Je hebt hier soms last van met bewegen en het is niet goed voor je gezondheid. De kinder-dietist zal dan aan jou en je ouders leren hoe je een gezonde voeding waarbij je niet zwaarder wordt (maar wel in de lengte groeit)kan gebruiken of hoe een gezonde voeding waarbij je wat gewicht kan verliezen er uitziet. En ze kan jullie leren om deze gezonde voedingsgewoonten in jullie gezin toe te passen. Ze zal jou (en je ouders) motiveren en stimuleren om de veranderingen die nodig zijn vol te houden

ONDERGEWICHT

Wanneer je minder weegt dan bij je lengte hoort heb je ondergewicht. Dit is niet erg als je je goed en fit voelt. Maar wanneer je vaak moe bent of wanneer je veel ziek bent ga je slechter eten. En doordat je slecht eet blijft je gewicht te laag. Je gaat je beter gaan voelen als je een goede voeding gebruikt. De kinderdietist helpt je om je voeding zo aan te passen dat je gewicht kan toenemen tot het beter past bij je lengte en jij je weer fit voelt.

GROEIACHTERSTAND

Te klein en te licht zijn voor je leeftijd, niet voldoende groeien. De kinder-dietist kan hierbij nagaan of dit komt doordat je niet voldoende eet of dat de dokter je verder moet onderzoeken om een mogelijke oorzaak hiervoor te vinden. Wanneer het komt doordat je te weinig eet zal de kinderdietist met je bekijken hoe je je voeding zo kan aanpassen dat deze voldoende energie en voedingsstoffen levert om wel goed te kunnen groeien.

Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt

VOEDSELALLERGIE

Bij voedselallergie krijg je klachten als je het voedingsmiddel waarvoor je allergisch bent eet. Deze klachten kunnen heel verschillend zijn zoals jeuk, huiduitslag, kriebel in je keel of buikpijn en diarree om er een paar te noemen. Het enige dat helpt is het voedingsmiddel waarvoor je allergisch bent niet eten. Dat klinkt heel simpel maar soms ben je allergisch voor een voedingsmiddel zoals melk of ei dat in heel veel producten wordt verwerkt, vaak zonder dat je het weet. De kinderdietist kan jou en je ouders leren waar je dan op moet letten en hoe je voeding toch gezond kan zijn als je bepaalde voedingsmiddelen weg moet laten.

VOEDSELOVERGEVOELIGHEID (zoals Lactose -intolerantie en Fructose -intolerantie)

Zie hiervoor het bovenstaande stukje over last van je buik hebben.

Websites met informatie voor kinderen

Verder kan je met al je vragen over lekker en gezond eten bij de kinderdietist terecht!