Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wil je zo gezond mogelijk eten voor jezelf en voor je kind.Algemene adviezen voor een gezonde voeding tijdens je zwangerschap:

  • Eet gevarieerd en kies volgens de schijf van 5.
  • Gebruik voldoende melkproducten. Drink dagelijks 2 tot 3 glazen melk/karnemelk of yoghurt en neem 1 tot 2 plakken kaas. Dan krijg je voldoende calcium binnen.
  • Let extra op de hoeveelheid ijzer in je voeding: kies volkorenbrood, peulvruchten en eet vlees of een goede vleesvervanging als je vegetarisch eet. Ijzer uit je voeding wordt makkelijker opgenomen als je het combineert met vitamine C rijke voedingsmiddelen zoals groente of fruit.

Extra vitaminen nodig?
Ja je hebt tijdens je zwangerschap extra vitamine D en extra Foliumzuur nodig. Als je verder gezond eet heb je geen andere vitamines of mineralen extra nodig.

Vitamine D: gebruik per dag 10 microgram (ug) vitmanine D. Vitamine D heb je nodig om de Calcium uit je voeding te kunnen gebruiken voor de opbouw van je botten en de botten van je kind.

Foliumzuur: gebruik de eerste 8 weken van je zwangerschap 400 microgram foliumzuur per dag. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je kind.

Wanneer je toch extra vitaminen/mineralen wilt gebruiken kies dan een multi vitmaninen preparaat speciaal voor tijdens de zwangerschap. Wanneer dit voldoende vitamine D en foliumzuur bevat hoef je dit niet extra te slikken.

WANNEER GA JE NAAR DE DIETIST

ALS JE SPECIFIEKE VRAGEN HEBT OVER JE VOEDING OF GEWICHT TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

  • Hoe eet ik gezond voor, tijdens en na mijn zwangerschap
  • Specifieke vragen met betrekking tot vitamine en ijzergebrek
  • Specifieke vragen met betrekking tot borstvoeding
  • Bij vegetarische of veganistische voeding
  • Overgewicht (voor je zwangerscahp BMI> 25)
  • Ongewenst grote gewichtstoename bij vorige zwangerschap
  • Ondergewicht of ervaring met ondergewicht tijdens eerdere zwangerschap

WANNEER JE “ZWANGERSCHAPS” KLACHTEN HEBT

  • Obstipatie
  • Zuurbranden
  • Volgevoel en weinig eetlust

MISSELIJKHEID EN BRAKEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk en moet je soms braken. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon.
Tips om de misselijkheid tegen te gaan:

  • Eet een licht ontbijt op bed voor je opstaat bijvoorbeeld een beschuitje of sneetje knackerbrot met dieetmargarine en beleg en een kopje thee of melk of glaasje vruchtensap.
  • Eet regelmatig een kleine hoeveelheid, laat je maag niet te leeg worden. Gebruik 6-8 kleine maaltijden/eetmomenten per dag.

De dietist kan je adviseren over de samenstelling van je voeding en beoordelen of je door de misselijkheid te eenzijdig eet. Ze kan adviezen geven hoe je je voeding zo kan aanpassen dat je minder last van misselijkheid hebt. En indien nodig kan ze je adviseren om extra vitaminen of mineralen te gebruiken.

Neem contact op met je verloskundige of arts wanneer je:

  • Geen vocht meer kan binnen houden
  • Als je meer dan 5% gewichtverlies heb, uitgaande van je gewicht voor je zwangerschap. Voorbeeld woog je voor je zwangerschap 70 kilo en nu 66 kg dan ben je meer dan 5% (1% = 0,7 x 5= 3,5 kg) afgevallen.
calcium en vezels

HYPER EMESIS GRAVIDARUM

Dit is een hevige vorm van zwangerschapsbraken. Hyper betekend: bovenmatig; emesis betekend: braken/misselijkeid en gravidarum betekend:zwangerschap. Hyper emesis gravidarum betekend dus bovenmatig braken/misselijk zijn tijdens de zwangerschap.

Bij hyper- emesis- gravidarum is het niet mogelijk is om voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te houden en ontstaan er klachten zoals: uitdroging, gewichtsverlies, ondervoeding en afwijkingen in bloed en urine. Wanneer je geen voeding kunt binnenhouden spreekt je lichaam je reservevoorraden vet en eiwit aan. Bij de verbranding hiervan ontstaan afvalstoffen zoals ketonen in je bloed. Deze ketonen veroorzaken weer misselijkheid en de vicieuze cirkel is rond: je bent misselijk, gaat braken, maakt ketonen en blijft misselijk etc. Wanneer je bent uitgedroogd en ketonen in je bloed hebt is het doorgaans nodig om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Je krijgt dan een infuus om de uitdroging en de ketonen in je bloed te behandelen.

De dietist kan je adviezen geven hoe je de aanmaak van ketonen zo goed mogelijk kan voorkomen en ze kan je begeleiden en adviseren over de samenstelling van je voeding thuis en na een ziekenhuis opname.
Ook kan ze je begeleiden in de thuissituatie als je in het ziekenhuis met sondevoeding bent gestart en deze sondevoeding thuis gaat afbouwen.

Borstvoeding

Borstvoeding is goed voor baby’s. Moedermelk is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen en beschermt tegen ziekten.
Je baby profiteert het meest als het tenminste 6 maanden borstvoeding krijgt. Daarna is ook bijvoeding nodig voor de verdere groei en ontwikkeling.

Extra vitamines voor je baby die borstvoeding krijgt:

  • Geef je baby vanaf dag 8 tot 3 maanden na de geboorte dagelijks 150 microgram vitamine K. Vitamine K is van belang voor een goede bloedstolling.
  • Geef je baby vanaf dag 8 tot minimaal de leeftijd van 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D. Vitamine D is nodig voor de vorming van sterke botten en tanden.
  • Wanneer je borstvoeding geeft is het voor jezelf en voor de samenstelling van je borstvoeding extra belangrijk om een gezonde volwaardige voeding te gebruiken.

WANNEER NAAR DE DIETIST

  • Vragen over je voeding tijdens borstvoedingsperiode
  • Als je een vegetarische of veganistische voeding gebruikt en borstvoeding geeft
  • Wanneer je ondergewicht hebt of ervaring hebt met ondergewicht tijdens een eerdere borstvoedingsperiode.